February 27, 2022

Nak Murah Rezeki... Jaga Hati...

Rupanya nak rezeki laju hanya jaga hati. Bagaimana tu?

Nak jaga hati ni meliputi banyak aspek. Bukan setakat kita kena jaga hati orang je. Hati sendiri lebih lagi kena jaga. Sebab semakin bersih hati semakin mudah hidup kita.

Orang yang hatinya bersih jiwanya kaya. Apa yang saya lihat orang yang kaya jiwa ni rezekinya tak pernah surut. Macam ustaz tempat saya mengaji walau dia cacat anggota. Dia tak seperti orang lain yang cukup anggota boleh kerja sana sini. Boleh ceramah sana sini. Namun rezekinya sangat lancar. Dia gunakan kelebihan yang ada untuk memberi manfaat pada orang ramai.

Padahal dia tak bekerja makan gaji pun. Rutin dia setiap hari hanya mengajar orang mengaji, dan ajar ilmu tauhid dll. 

Ini contoh yang paling dekat dengan saya. Kita ni yang cukup anggota masih tak tahu bersyukur. Masih tak rajin untuk berusaha. Masih tak mahu berubah. 

Rezeki datang laju apabila kita mula kaya jiwa. Orang kaya jiwa tak pernah hidupnya merasa tidak cukup. Dia sentiasa rasa kaya. Orang lain pula berlumba lumba nak bagi dia duit dan harta. 

Nak kaya jiwa kita perlu bentuk diri bermula dari hati. Kena latih diri setiap hari. 


Bawah ni antara sikap orang kaya jiwa : 

+ Suka buat dan melihat kebaikan. Suka baca al quran. Suka majlis ilmu. 
+ Suka senangkan orang lain walaupun dirinya punyai pelbagai masalah. 
+ Tidak terbawa bawa emosi dan masalahnya hingga menyakiti orang lain. 
+ Mampu sembunyikan kesusahan dirinya agar dapat menjaga hati orang lain. 
+ Orang kaya jiwa perihatin terhadap orang lain. Pentingkan orang lain lebih dari dirinya.

Nabi muhammad saw adalah contoh orang kaya jiwa. (Selawat)

Kesimpulannya, orang kaya jiwa ni orang yang bersyukur dan suka memberi kebaikan kepada orang lain.

Kredit: Siti Rohani

February 9, 2022

Aktiviti Cuti Raya Cina

Assalamualaikum

Lama sungguh tak jengah blog ni... Sejak dah ada media sosial yang lain, memang terabai sungguh blog yang pernah menjadi tempat meluahkan perasaan ni...

Tahun baru 2022 telah sebulan berlalu... Sekejap jer masa berlalu kan... 

 Last week masa Cuti Raya Cina kami mengambil peluang balik ke Kota Tinggi, Johor dan Jelebu, Negeri Sembilan... Bawa anak anak ziarah atuk ibu, atuk ayah, atuk dan wan mereka... Sementara masih ada hayat, masih sihat kami memang akan sedaya upaya balik ziarah...

Meh share citer sepanjang Cuti Raya Cina tempoh hari... 1 Februari tu kami balik dulu ke Kota Tinggi, Johor sebab dah janji dengan adik adik nak bantu kemas rumah ibu ayah... So sepanjang hari tu kerja kami memang mengemas jer la... Syukur alhamdulillah, dah teratur sket keadaan di rumah ibu ayah since rumah tu siap Mac 2021 yang lepas...

Keesokan harinya, saya decide nak ajak semua pi makan kat FFY Asam Pedas, Sedili Besar... Kebetulan Mok De sekeluarga datang bertandang... Jadi kita ajak semua sekali yang ada pi makan sama... Ada rezeki lebih jadi jom kita kongsi sama sama...


With anak bujang, Qayyum Rizq... Dah berusia 10 bulan dah...

Kita block 4 meja untuk family kita... Still tak cukup korum tapi tak per la... Maybe next time...

Mok De dan Ibu... Lama diorang tak jumpa... Syukur alhamdulillah Allah swt izinkan pertemuan ini... Mok De ni isteri kepada arwah adik Ibu... Walaupun arwah Pok De dah tak ada, hubungan silaturahim masih berkekalan sehingga kini...


Senyum lebar Atuk dapat pergi jalan jalan makan makan... In sha Allah ada rezeki lagi kita berjalan lagi ya...

Lepas jer makan makan kat FFY Asam Pedas, adik saya dan suami bergerak balik ke Rawang, Selangor... So kami yang lain lain pun balik ke rumah Ibu Ayah sambung berbual... Dah lepas Asar baru Mok De sekeluarga balik ke Tongkang Pechah, Batu Pahat...

Dah senang dah Mok De nak bergerak sekarang ni... Anak anak dah besar panjang semuanya... Along, Iwan dan Aisyah pun dah kerja... 

Suka Qayyum Rizq duk dalam bonet Triton Pak Ngah Iwan dia...

Lorrr, macam mana gambar ni leh tertinggal... Hihihihi... 

Malam tu kami stay lagi di rumah Ibu Ayah... Esok lepas sarapan pagi kami terus ke Jelebu, Negeri Sembilan... Kali ni balik ikut jalan Mersing... Sajer nak singgah berjalan ke Pekan, Pahang...

Kitorang memang suka betul la ikut jalan pantai ni... Leh santai santai sebenarnya... Anak anak sibuk nak singgah Muzium Pahang kat Pekan... Kat tepi jalan jer Muzium Pahang ni... 


Kat luar Muzium Pahang ni ada banyak artifak untuk bergambar... Panas sungguh masa kami tiba ni...

Ni mujur la Qayyum Rizq tak pandai berjalan lagi... Kalau dah pandai mau dia berlari kat kawasan lapang ni... Jenuh ler nak mengejar... Hihihihi...


Ada geng dah papa... :)

Qaleesya membesar dengan jayanya... Bulan Mac ni dah masuk darjah 5...

Lepas jer selesai jalan jalan kat Muzium Pahang tu, kitorang terus gerak balik ke Jelebu... Dalam kul 9 malam rasanya kitorang sampai rumah mak ayah...

Aktiviti kat Jelebu memang meriah... Almaklumlah kat rumah atuk diorang ni ada macam macam...

Ayam Serama ni Qayyum tak nampak... Kalau nampak memang di picit picit dia... 


Hasil pancingan diorang masa kat kampung tempoh hari...

Atuk layankan cucu cucu dia... Rezeki kali ni dapat Ikan Rohu dan Ikan Talapia...

Kita cuba ya... Ada rezeki tak dapat ikan?

Alhamdulillah... Dapat Talapia...



Alhamdulillah, joran mengena lagi... 

Kitorang stay kat rumah mak ayah pun dua malam juga... Anak anak semua ponteng tuition minggu lepas... Nak buat macam mana... Kalau ikutkan jadual tuition diorang, hari Jumaat tengahari baru leh bergerak kalau nak ke mana mana... 

In sha Allah, jika diizinkan Allah swt setiap bulan kitorang akan usaha balik ke kampung... Ada duit ke, tak ada duit ke... Tetap akan usaha juga supaya dapat ziarah orang tua kat kampung setiap bulan... Memang dari awal kahwin lagi dah buat macam tu... Jadi dah boleh manage masa dan duit setiap kali nak balik kampung ni... 

Okaylah... Nanti update lagi ya... Take care semua...

October 18, 2020

Khabar Berita Yang Jauh

 Assalamualaikum semua...

Lama sungguh tak bersiaran di channel yang satu ni... Dah berabuk sungguh... Allahuakbar... Apa khabar semuanya? Masih ada lagi ke yang mengingati saya...

Alhamdulillah... Kehidupan masih lagi diteruskan... Untuk pengetahuan semua, saya sekarang sedang mengandungkan anak kelima saya... Rezeki mengandung lagi setelah anak keempat saya dah berusia 5 tahun lebih... 

Dan insyaallah, jika diizinkan Allah swt saya akan melahirkan anak kelima saya pada April 2021... Saya mohon kalian semua mendoakan kesejahteraan saya dan proses kehamilan serta kelahiran berjalan lancar...

Doakan saya rajin menulis semula ya di channel yang satu ni... Rindu serindu rindunya... :) 

Bye...

December 17, 2019

Lama Menghilang

Assalamualaikum 

Rindunya
Rindunya
Rindunya

Hahahahahaha. Sampai tiga kali ha mention rindu.  Serius rindu sungguh nak mencoretkan sesuatu kat blog ni.  Sibuk sungguh tiga bulan ni sampai terabai ha blog kesayangan ni.  Mohon ampun maaf ya pembaca setia ku semuanya.

Lately ni saya memang sibuk dengan kerja hakiki.  Pelbagai program jabatan yang berlangsung dalam masa tiga bulan ni.  Jadi masa terhad kat pejabat dan selalu sangat outstation.  

Insyaallah, lepas ni dah tak sibuk sangat dah.  Boleh la fokus semula berblogging.  Nanti saya terjah blog korang ya.  Rindu nak menulis dan membaca coretan semua.

June 23, 2019

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum

Dimulakan dengan ucapan Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog kesayangan akak... Hihihihi... Maaf ler... Dah terlewat sangat rasanya nie... Tapi tetap juga nak ucapkan Salam Aidilfitri... Mohon maaf zahir batin yer semua...

Meh share sket sekeping dua gambar di pagi raya...


Tahun nie pilih tema hijau... 


Tahun ni turn beraya di Negeri Sembilan... Dan disebabkan anak anak tak sihat awal raya hari tu... Kami berjalan raya pertama jer... Then raya kelima terus balik ke Johor Bahru...


Masa ni dua dua pun tak sihat... Berjangkit ngan anak anak... Tapi gagahkan juga uruskan Majlis Hari Raya LPP Johor dan Mesyuarat Agung Tahunan KSK LPP Johor tahun 2019...



Dah sihat sket merayap gi sambutan Hari Raya PPK Kota Tinggi khamis lepas... Majoriti BFF den ado...


BFF terjah rumah akak Jumaat lepas... Mujur la akak ko dah sihat dik... Dapat ler masakkan Gulai Lemak Daging Salai untuk korang semua...


Tak pandang kiri kanan ha budak budak ni... Bertambah tambah makan... Akak sampai confuse... Lauk akak memang sedap atau korang yang lapar sangat... Hahahaha...


Lepas makan minum Nescafe kaw kaw plak... Bekal korang nak drive jauh kan... Satu family nak balik Muar, satu family nak balik Batu Pahat dan satu family lagi nak balik Kota Tinggi...


Sebelum balik kita bergambar lagi...


Pak Saleh pun datang beraya semalam... Akak jamu makan Durian jer sebab diorang tak bagi masak...


 Petang semalam beraya kat rumah adik sepupu di Taman Pulai Indah... Mujur la tak jammed... Kalau jammed nangis akak dik... 


Insyaallah next week sambung lagi beraya... 

Rumah akak kalau korang nak datang roger roger ya... Ada rezeki akak masakkan... Tak syok pula korang datang beraya tak masak apa apa...

Ok la yer... Jumpa di next entry... Bye... 

April 23, 2019

Year by Year... A Major Throwback of Lynn Huraiza...

Assalamualaikum

Syukur alhamdulillah... Berpeluang lagi mencoret dalam blog kesayangan... 

Entry hari nie memang ala ala throwback gamaknya... Hahahahaha... Bila tengok tengok semula... Wow... Memang banyak sangat perubahannya... Korang sendiri boleh tengok gambar gambar dari tahun 2012 hingga la ke tahun 2019 ni...

12 Februari 2012 - Baru 2 anak kut masa nie...

  15 Ogos 2013 - Dah ada anak ketiga... Badan memang berisi sungguh...

3 Ogos 2014 - Membesar dan terus membesar... Hahahahah...

 9 Jun 2015 - Masa ni dah ada 4 gegurl... Tu amek gambar sendeng sket... Cer amek gambar menegak... Aduhai...


15 Februari 2016 - Bidan terjun... Rasa macam nak terjun sungguh tengok muka dan badan yang terus mengembang...


29 Februari 2016 - Masa ni kursus PA kat Sabah... Dah mula terfikir nak start diet dan jaga kulit muka...

17 March 2016 - Gie jalan jalan kat Melaka... Asal jalan jalan jer cari port makan best best... Hahahaha...

Saya akhirnya buat keputusan untuk mula menjaga pemakanan dan start dengan Diet Atkins... Saya tolak nasi selama 3 bulan... Dan teruskan pengambilan supplement Shaklee...



14 September 2016 - Setelah nekad untuk menguruskan badan...


6 November 2016 - Majlis pertunangan Enaz dan Majlis pernikahan Nurul...


9 Mei 2017 - Lawatan ke Perak Anjuran KETADBIR LPP Cawangan Negeri Johor... Dah boleh pakai tshirt saiz M


15 Julai 2017 - Masa pertunangan Erin


12 Oktober 2017 - Belum gunakan Youth Shaklee lagi waktu nie... Duk guna skin care macam macam...


 1 Mei 2018 - Dah start pakai Youth Shaklee


18 June 2018 - Time Raya tahun lepas...


28 Julai 2018 - On da way nak ke wedding Pieka di Muar...


22 Ogos 2018 - Raya Aidiladha


21 November 2018 - Guano nak buat kening macam mu Elly? 


14 Disember 2018 - Di Bukit Bendera Penang... Lighting memang best... Konsisten Youth Shaklee pun best jugakkkk... 


26 Januari 2019 - XPDC Gunung Panti... 


5 Februari 2019 - Waktu gigih beratur tengah panas nak dapatkan Keria Antarabangsa


11 Februari 2019 - Naked faces masa sukan LPP di UKM Bangi...


29 Mac 2019 - Masa jalan jalan di Pengkalan Kubor, Kelantan


Semalam





Pagi nie...

Hihihihi... Nampak tak perubahan saya...

Saya cuma konsisten mengamalkan Shaklee dan gunakan skin care Youth Shaklee... Dan baru baru nie, saya add on lagi Fellina Hot Lotion dan Teatox Sisfel...


Saya konsisten guna Youth Shaklee dah masuk tahun kedua...


Saya suka pakai Fellina Hot Lotion ni sebab boleh burn out lemak saya di perut... Selain tu Fellina Hot Lotion ni mengurangkan juga stretchmarks saya... Suami dah mula perasan tau... Tu yang paling best sekali...


Saya minum Teatox untuk buang segala toksin toksin dalam badan saya... Teatox juga membantu untuk meningkatkan kadar metabolisme dan mencantikkan kulit...

Korang pun boleh juga berubah tau menjadi lebih cantik dan sihat... Apa yang saya maksudkan cantik nie adalah kulit yang cantik... Yang tak kusam, yang tak ada jerawat, yang tak ada jeragat...Dan yang paling penting, konsisten... Jangan la bila korang pakai produk ni nak dapatkan kesan yang cepat jer... Kena konsisten tau supaya kulit kita makin cantik dan badan kita pun sihat...

Untuk pertanyaan lanjut berkenaan Youth Shaklee, Fellina Hot Lotion dan Teatox korang boleh jer wassap saya...

www.wasap.my/+60137660226

Nak Murah Rezeki... Jaga Hati...

Rupanya nak rezeki laju hanya jaga hati. Bagaimana tu? Nak jaga hati ni meliputi banyak aspek. Bukan setakat kita kena jaga hati orang j...